Kalapálógép programozása

Kis Tomi - 4 éve

Az utóbbi években Magyarországon is elterjedőben van egy újfajta hangszer: a handpan. Ez egy leginkább repülő csészealjra hasonlító, fémből készült dob, amelyet két süveg (gömbszelet) összeillesztésével készítenek. Ezeket a hangszereket ma még teljes mértékben emberi felügyelettel készítik, így a munkafolyamatok nem automatizáltak.

Az ősz folyamán két hónapon keresztül a Deer43 építészeti, gépészeti és grafikai workshop partnerünkkel karöltve olyan egyedi készítésű gépet alkottunk meg egy ügyfelünk megrendelésére, amely a teljes munkafolyamat egy jól automatizálható részét gépiesítette. Ez a gép a hangszer előkészítési fázisában játszik nagy szerepet. A még nyers, meg nem munkált gömbszeletet kalapálja át. Ezáltal a megmunkálás egyenletesebb, továbbá felgyorsul a gyártás, a hangszerkészítők válláról levéve a terhet.

A gép vezérlését egy Arduino Mega mikrokontroller végzi. Erre két darab léptetőmotort kötöttünk, amelyek a megmunkálandó felület forgatását és a kalapáló fej vezérlését végzik. Továbbá mágneses érzékelők teszik pontosabbá és nem utolsó sorban biztonságosabbá a folyamatot. A kezelőfelületen a hangszerkészítők a munkamenet több paraméterét is előre beállíthatják (például a megmunkálandó felület mértékét vagy a megmunkálás "finomságát").

A projekten gépészmérnök, villamosmérnök és - az én személyemben - programozó dolgozott. A megrendelővel és a kollégákkal szorosan együttműködtünk a tervezési, az implementációs és a tesztelési fázisban. Ügyfelünk nagy megelégedettségére a végeredmény egy jól működő gépezet.

handpan C IoT Arduino Mega

Olvasnék még ...